Wat is EMDR?

Eye Movement Desentization and Reprocessing is een behandeling voor mensen die last blijven houden van een schokkende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een verkeersongeval, een geweldsmisdrijf, of een ander soort angstige of vernederende ervaring

Voor wie is EMDR bedoeld?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Sommigen ‘verwerken’ deze gebeurtenissen op eigen kracht. Anderen ontwikkelen daardoor psychische klachten. Het gaat dan vaak om angstige of weerzinwekkende beelden, of herinneringen aan vervelende gebeurtenissen. Deze blijven zich die zich in de gedachten opdringen. Daarnaast kan er sprake zijn van andere schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS)

Hoe werkt EMDR?

Bij het begin van de behandeling zal de therapeut informatie over de traumatische gebeurtenis gaan verzamelen. Er zal dan gevraagd worden aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de daarbij behorende beelden, gevoelens en gedachten.EMDR Groningen

Daarna wordt dit gedaan in combinatie met een lichtflits en/of een geluid dat, door middel van een lichtbalk of koptelefoon, afwisselend rechts en links wordt aangeboden.
De EMDR procedure brengt in de regel een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Deze zullen doorgaans in snel tempo veranderen, waardoor de herinnering steeds meer haar kracht en emotionele lading verliest. Hierdoor wordt het dus steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken.

Wat zijn de effecten?

In veel gevallen veranderen de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld steeds waziger en kleiner. Ook kan het zijn dat er minder onprettige aspecten van dezelfde gebeurtenis naar boven komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere of minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende gebeurtenis steeds meer een plek kan krijgen in iemands levensgeschiedenis.